10 TEKNIK BELAJAR YANG BERKESAN TAHUN 2023 TANPA PERLU BERJAGA SEPANJANG MALAM

Adakah kaedah pembelajaran anda sekarang ialah dengan membaca teks berulang kali, dan berharap bahawa sesuatu akan melekat dalam ingatan anda? Jika begitu, adakah anda merasa tertekan kerana anda tidak dapat mengingati jumlah maklumat yang sangat besar dalam masa yang singkat?

Sebagai pelajar sarjana, adalah penting untuk membangunkan teknik pengurusan masa yang efektif dan teknik belajar yang membantu anda mengingati maklumat banyak. Di peringkat sarjana, menghafal semalaman sebelum ujian tidak lagi mencukupi. Cuba strategi baru dan cuba beberapa petua belajar yang efektif di bawah. 

Menetapkan Peringkat

Pertama, anda perlu mencipta keadaan dalam badan dan persekitaran luar untuk belajar dan mengingati maklumat dengan berjaya. Berikut adalah beberapa tabiat belajar yang patut dicuba:

Mendapat tidur yang cukup: Satu kajian terkini menemui hubungan positif antara markah pelajar dan berapa banyak tidur yang mereka dapatkan. Walau bagaimanapun, ini tidak bermaksud hanya mendapatkan 8 jam tidur sebelum ujian besar. Apa yang lebih penting adalah mendapatkan tidur yang mencukupi selama beberapa malam sebelum anda memulakan sesi belajar yang utama.

Menukar persekitaran belajar: Ini mungkin tidak kelihatan sebagai strategi belajar yang tidak disenangi ramai, tetapi kajian menunjukkan bahawa menukar persekitaran belajar anda dapat meningkatkan prestasi ingatan. Sebaliknya daripada belajar di rumah setiap hari, cuba pergi tempat minum kopi baru setiap minggu atau ke perpustakaan tempatan anda. Perubahan tempat boleh meningkatkan ingatan dan tahap kepekatan anda.

Menetap di persekitaran yang berkesan: Jika anda mempunyai ruang belajar yang baik di rumah atau kafe yang boleh dijadikan sebagai tempat yang produktif untuk anda, adalah dianjurkan untuk ke tempat ini apabila anda menghadapi tekanan.

Dengar muzik yang menenangkan: Anda boleh mendengar apa-apa muzik yang anda suka, tetapi ramai yang bersetuju bahawa muzik klasik, instrumental, dan lagu-lagu lo-fi adalah muzik latar yang baik untuk belajar dan sebenarnya dapat membantu anda memberi perhatian kepada tugas yang sedang dijalankan. Lagu dengan lirik boleh mengganggu.

Menghapuskan gangguan: Menghapuskan gangguan dengan mematikan telefon dan bunyi latar belakang yang mengganggu seperti televisyen atau radio. Buat perjanjian dengan diri sendiri untuk tidak menyemak media sosial sehingga sesi belajar anda berakhir.

Makan snack: Kopi dan gula-gula akan memberi anda dorongan sementara, tetapi kemudian anda akan mengalami penurunan gula dalam darah. Untuk tenaga yang lebih tertumpu dan berkekalan, cuba snack sihat seperti edamame, epal, atau kacang.

10 Kaedah Belajar & Petua yang Benar-Benar Berkesan

1. Kaedah SQ3R

Kaedah SQ3R adalah teknik pemahaman bacaan yang membantu pelajar mengenal pasti fakta penting dan mengingati maklumat dalam buku teks mereka. SQ3R (atau SQRRR) adalah singkatan yang merujuk kepada lima langkah dalam proses pemahaman bacaan. Cuba langkah-langkah ini untuk sesi belajar yang lebih efisien dan berkesan:

 • Survey: JANGAN membaca seluruh buku, mulakan dengan melayari bab pertama dan membuat nota tentang mana-mana tajuk, sub-tajuk, imej, atau ciri-ciri menonjol lain seperti carta.
 • Soalan: Formulasikan soalan berkenaan dengan kandungan bab, seperti, Apakah bab ini tentang? Apakah yang saya sudah tahu tentang subjek ini?
 • Baca: Mulakan membaca seluruh bab dan cari jawapan kepada soalan yang anda rumuskan.
 • Ulang: Selepas membaca satu bahagian, ringkaskan dalam kata-kata anda sendiri apa yang baru saja anda baca. Cuba mengingati dan mengenal pasti perkara-perkara utama dan menjawab soalan-soalan dari langkah kedua.
 • Semakan: Setelah selesai membaca bab, adalah penting untuk menyemak bahan tersebut untuk memahami sepenuhnya. Ujilah diri anda dengan soalan yang anda cipta dan baca semula bahagian-bahagian yang perlu.

Anda boleh mencuba kaedah belajar ini sebelum menghadapi peperiksaan akhir anda.

 

2. Amalan Pemulangan

Amalan pemulangan berdasarkan konsep mengingati jjawapan. Mengingati jawapan kepada soalan meningkatkan pembelajaran lebih daripada mencari jawapan dalam buku teks anda. Selain itu, mengingati dan menulis jawapan pada kad hafalan adalah lebih berkesan daripada menganggap anda tahu jawapan lalu membalik kad terlalu awal.

Jika anda amalkan pemulangan, anda lebih cenderung mengingati maklumat tersebut kemudian. Berikut adalah beberapa cara anda boleh mengaplikasikan proses pemulangan ke dalam rutin belajar anda.

 • Gunakan ujian amalan: Gunakan ujian amalan atau soalan untuk menguji diri anda, tanpa melihat buku atau nota anda.
 • Buat soalan anda sendiri: Jadilah guru anda sendiri dan cipta soalan yang anda fikir akan ada dalam ujian. Jika anda dalam kumpulan kajian, galakkan orang lain untuk melakukan perkara yang sama dan tukar soalan.
 • Gunakan kad hafalan: Buat kad hafalan, tetapi pastikan untuk mengamalkan teknik pemulangan anda. Jangan mengambil kad terlalu awal, tulis jawapan dan kemudian baru semak.

3. Amalan SpacedAmalan spaced (juga dikenali sebagai “amalan berterusan”) menggalakkan pelajar untuk belajar dalam tempoh masa yang lebih lama daripada menghafal semalaman. Apabila otak hampir lupa sesuatu, otak berusaha lebih untuk mengingati maklumat tersebut. Memberi space membolehkan minda anda membuat hubungan antara idea-idea dan membina pengetahuan yang dapat diingati dengan mudah kemudian.

Untuk mencuba teknik ini, semak semula bahan anda dalam selang waktu yang sama seperti jadual di bawah:

 • Hari 1: Belajar bahan di kelas.
 • Hari 2: Semak semula dan ulang kaji.
 • Hari 3: Semak semula dan ulang kaji.
 • Selepas satu minggu: Semak semula dan ulang kaji.
 • Selepas dua minggu: Semak semula dan ulang kaji.

  Penting untuk memulakan perancangan awal. Pada awal setiap semester, jadualkan beberapa masa setiap hari hanya untuk mengkaji dan mengulang kaji bahan. Walaupun peperiksaan anda berbulan-bulan lagi, ini akan membantu anda bertanggungjawab kepada diri sendiri.

4. Kaedah PQ4R


Kaedah ini mengambil pendekatan aktif terhadap pembelajaran yang meningkatkan kemampuan menghafal dan pemahaman topik. Serupa dengan kaedah SQ3R di atas, PQ4R adalah singkatan yang merujuk kepada enam langkah dalam proses ini.

 • Tinjauan: Tinjau maklumat sebelum anda memulakan membaca untuk mendapatkan gambaran umum tentang subjek. Lintas bahan dan baca hanya tajuk-tajuk, sub-tajuk, dan teks yang highlighted.
 • Soalan: Tanyakan soalan berkaitan dengan topik, seperti, Apa yang saya jangkakan untuk belajar? Apakah yang saya sudah tahu tentang topik ini?
 • Baca: Baca maklumat satu bahagian pada satu masa dan cuba mengenal pasti jawapan kepada soalan-soalan anda.
 • Review: Adakah anda menjawab semua soalan anda? Jika tidak, kembali dan lihat jika anda dapat menemukan jawapan.
 • Ulang: Dalam kata-kata anda sendiri, sama ada bercakap atau menulis ringkasan maklumat yang anda baru saja baca.
 • Semakan: Lihat semula bahan sekali lagi dan jawab soalan-soalan yang belum dijawab.

5. Teknik Feynman


Teknik Feynman adalah kaedah yang efisien untuk memahami sesuatu dengan cepat dengan menerangkannya dalam istilah yang mudah dan ringkas. Ia berdasarkan idea, “Jika anda mahu memahami sesuatu dengan baik, cuba menerangkan ia dengan mudah.” Apa yang dimaksudkan adalah, dengan mencuba untuk menerangkan sesuatu konsep dalam kata-kata kita sendiri, kita lebih cenderung memahaminya dengan lebih cepat.

Bagaimana ia berfungsi:

 • Tulis subjek/konsep yang anda pelajari di bahagian atas selembar kertas.
 • Kemudian, terangkan dengan kata-kata anda sendiri seolah-olah anda mengajar orang lain.
 • Semak apa yang anda tulis dan kenal pasti kawasan di mana anda salah. Setelah anda kenalpasti, kembali ke nota atau bahan bacaan anda dan cari jawapan yang betul.
 • Akhirnya, jika terdapat bahagian dalam tulisan anda di mana anda menggunakan istilah teknikal atau bahasa yang rumit, kembali dan menulis semula bahagian ini dalam istilah yang lebih mudah untuk seseorang yang tidak mempunyai latar belakang pendidikan anda.

6. Sistem Leitner


Sistem Leitner adalah teknik pembelajaran berdasarkan kad hafalan. Idealnya, anda menyimpan kad anda dalam beberapa kotak yang berbeza untuk menjejaki bila anda perlu mengkaji setiap satu. Setiap kad bermula di Kotak 1. Jika anda betul, pindahkannya ke kotak seterusnya. Jika anda salah, sama ada pindahkan ke kotak yang lebih rendah atau simpan dalam Kotak 1 (jika sudah ada di sana).

Setiap kotak menentukan berapa banyak anda akan belajar setiap set kad, mirip jadual berikut:

 • Setiap hari — Kotak 1
 • Setiap dua hari — Kotak 2
 • Setiap empat hari — Kotak 3
 • Setiap sembilan hari — Kotak 4
 • Setiap 14 hari — Kotak 5

7. Nota Berwarna-Warni


Nota yang berantakan boleh membuatnya sukar untuk mengingati perkara penting dalam pembelajaran. Menulis dengan warna-warni adalah cara dinamik untuk mengingati maklumat yang anda pelajari. Ia juga membantu anda mengkaji dan memberi keutamaan kepada idea-idea yang paling penting.

Satu kajian terkini menemui bahawa warna boleh meningkatkan prestasi ingatan seseorang. Kajian yang sama juga mendapati bahawa warna-warna hangat (merah dan kuning) “boleh mencipta persekitan pembelajaran yang positif dan memotivasikan yang boleh membantu pelajar bukan sahaja untuk mempunyai persepsi positif terhadap kandungan tetapi juga untuk terlibat dan berinteraksi lebih banyak dengan bahan pembelajaran.” Ia juga melaporkan bahawa warna-warna yang lebih hangat “meningkatkan perhatian dan menimbulkan kegembiraan dan maklumat.”

Menulis dalam warna mungkin kelihatan mudah, tetapi perhatikan tip-tip ini:

 • Tuliskan titik-titik utama dalam warna merah.
 • Serlahkan maklumat penting dalam warna kuning.
 • Susun topik mengikut warna.
 • Jangan warnakan semua — hanya maklumat yang paling penting.

8. Mind Mapping


Jika anda seorang pembelajar visual, cuba mind mapping, teknik yang membolehkan anda mengingati maklumat secara visual dalam sebuah diagram. Pertama, tulis satu perkataan di tengah halaman kosong. Dari situ, tulis idea-idea utama dan kata kunci dan hubungkan mereka terus ke konsep pusat. Idea-idea yang berkaitan lain akan terus bercabang.

Struktur mind map berkaitan dengan bagaimana otak kita menyimpan dan mengambil maklumat. Menyusun mind map anda daripada sekadar menulisnya dapat meningkatkan pemahaman bacaan anda. Ia juga membolehkan anda melihat gambaran besar dengan menyampaikan hierarki dan hubungan antara konsep dan idea.

Jadi, bagaimana anda melakukannya?

 • Ambil selembar kertas kosong (atau gunakan alat dalam talian) dan tulis topik kajian anda di tengah, seperti “pembangunan kanak-kanak.”
 • Sambungkan salah satu idea utama anda (iaitu, satu bab buku atau nota) kepada topik utama, seperti “peringkat pembangunan.”
 • Sambungkan sub-cabang idea-idea sokongan ke cabang utama anda. Ini adalah perkaitan idea. Contohnya, “Sensorimotor,” “Prapertingkatan,” “Operasi Konkrit,” dan “Operasi Formal.”

TIP: Gunakan warna yang berbeza untuk setiap cabang dan lukis gambar jika ia membantu.

9. Bersenam Sebelum Belajar


Latihan bukan sahaja melawan keletihan, tetapi juga dapat meningkatkan tahap tenaga. Jika anda kesulitan untuk mencari motivasi untuk belajar, pertimbangkan untuk menambah rutin senaman ke dalam harian anda. Ia tidak perlu berjam-jam di gim. Ia boleh menjadi senaman 20 minit di rumah atau berjalan pantas di sekitar kawasan kejiranan anda. Apa sahaja yang dapat meningkatkan kadar denyut jantung anda. Bersenam sebelum anda belajar:

 • Memulakan fungsi otak dan dapat membantu meningkatkan ingatan dan prestasi kognitif.
 • Melepaskan endorfin, yang boleh meningkatkan mood anda dan mengurangkan tahap stres.

10. Belajar Sebelum Tidur


Tidur adalah penting untuk fungsi otak, pembentukan ingatan, dan pembelajaran. Belajar sebelum tidur, sama ada semakan kad hafalan atau nota, boleh membantu meningkatkan ingatan. Menurut Scott Cairney, seorang penyelidik dari University of York di United Kingdom, “Apabila anda sedar, anda belajar perkara baru, tetapi apabila anda tidur, anda menyelenggara, menjadikannya lebih mudah untuk mengambil dan menggunakannya dengan betul apabila anda memerlukannya. Ini penting untuk cara kita belajar tetapi juga untuk cara kita mungkin membantu menyokong fungsi otak yang sihat.”

Ketika anda tidur, otak mengatur memori anda. JANGAN berjaga sepanjang malam, belajar beberapa jam sebelum tidur dan kemudian semak semula maklumat itu pada waktu pagi.

Tidak ada yang ingin menghabiskan lebih banyak masa belajar daripada yang perlu. Memahami teknik belajar yang efektif boleh memastikan anda bersedia sepenuhnya untuk peperiksaan anda dan akan membantu mengurangkan kebimbangan ujian yang mengancam. Harapnya, dengan teknik di atas, anda dapat menghindari menghafal semalaman sebelum ujian dan menjadikan masa belajar anda lebih efektif. 

Comments

 • Usha Swanson
  Reply

  Greetings! Very useful advice in this particular article!
  It is the little changes that produce the biggest changes.
  Many thanks for sharing!

 • Clarence Jamerson
  Reply

  I’ll immediately take hold of your rss as I can not to find your e-mail subscription hyperlink or newsletter service.
  Do you have any? Please permit me recognize so that I may just
  subscribe. Thanks.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign In

Register
Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.